We can calculate the term of an task if we understand the starting and finishing time. Because that example, if the morning assembly in a school starts at 8:00 a.m. And finishes in ~ 8:25 a.m. The term of assembly is the distinction of finishing time and starting time.

You are watching: What time is 16 35

0825 - 800 = 25 minutes.

So, if we recognize the beginning time and the term of an activity, we can calculate finishing time that the activity.


Time expression (in minutes)

Ron and Clara beat badminton every evening. Yesterday, their video game started at 5 : 15 p.m. And finished at 5 : 50 p.m. Just how long walk their video game last?


*

*

Rita left because that Naira’s home at 7 : 30 p.m. She got to Naira’s house at 8:10 p.m. Just how long did it take she on the way?

   7 : 30 p.m.     → 8 : 00 p.m.     → 8 : 10 p.m. 

It take it Rita 40 minutes to reach Naira’s house.

Time duration (in hours and minutes) 

Uma"s flight took turn off from new Delhi at 11 : 15 in the morning (11 : 15 a.m.). Once it arrived in Mumbai, her watch read 1 : 32 in the afternoon (1 : 32 p.m.). Exactly how long to be the flight?

Look in ~ the clocks.

Count the number of hours native 11 : 15 come 1 : 15. It is 2 hours.

Count through 5s and 1s to counting the minute from 1 : 15 come 1 : 32.

It is 17 minutes. 

The flight was 2 hours and also 17 minutes long.Andy left his home for college at 6 : 30 a.m. He got to school ~ 40 minutes. In ~ what time did he with school?


*

     30 minutes   +   10 minute

Andy reached school at 7 : 10 a.m.

Duration of Time:

Duration of an activity is the difference in between the startingtime and finishing time. As soon as the starting and finishing time is given, we caneasily discover the expression of any activity.

For examples, if terry boarded her institution bus in ~ 7 o’clock and shereached school at 8 o’clock, the expression of her travel is 1 hour.

Solved example on duration of Time:

Nancy started walking in a park at 6:00 a.m. She walked because that 1 hour. At what time did she avoid walking?

Solution:

Starting time = 6:00

Duration of go = 1 hour

The time ~ 1 hour = 6 + 1 = 7

Nancy quit walking at 7 o’clock.

Questions and also Answers on term of Time:

1. How plenty of minutes have actually passed from the moment on:

(i) Clock A and Clock B __________

(ii) Clock C and Clock D __________


*

*

Answers:

1. (i) 50 minutes

(ii) 15 minutes

2. How numerous hours and also minutes space there between:

(i) 7:20 a.m. And 11:10 a.m.

(ii) 6:15 a.m. And 9:40 a.m.

(iii) 9:00 a.m. And also 7:30 p.m.

(iv) 5:20 p.m. And 7:40 p.m.

Answers:

2. (i) 3 hours 50 minutes

(ii) 3 hrs 25 minutes

(iii) 10 hours 30 minutes

(iv) 2 hours 20 minutes

3. What will certainly be the time after 1 hour?

(i) 8:00 → _____

(ii) 9:00 → _____

(iii) 10:00 → _____

(iv) 8:30 → _____

(v) 10:30 → _____

(vi) 5:30 → _____

Answer:

3. (i) 9:00

(ii) 10:00

(iii) 11:00

(iv) 9:30

(v) 11:30

(vi) 6:30

4. How many hours have passed when the hour hand moved from:

(i) 10 to 12

(ii) 4 come 8

(iii) 9 come 12

(iv) 5 come 9

(v) 8 come 12

(vi) 11 to 12

Answer:

4. (i) 2 hours

(ii) 4 hours

(iii) 3 hours

(iv) 4 hours

(v) 4 hours

(vi) 1 hour

5. Draw hands to present the time 1 hour after the offered time in each set of clocks.


Answer:

5.


6. What will certainly be the time 6 hours 30 minutes after the following times.

(i) 9:00 a.m.

(ii) 10:45 p.m.

(iii) 6:15 a.m.

(iv) 2:30 p.m.

Answers:

6. (i) 3:30 p.m.

(ii) 5:15 a.m.

(iii) 12:45 p.m.

(iv) 9:00 p.m.

7. To fill the missing places in the table.


S.No.

Start Time

End Time

Elapsed Time

(i)

10:45 a.m.

1:15 p.m.

__________

(ii)

4:30 p.m.

11:15 p.m.

__________

(iii)

2:00 p.m.

3:15 a.m.

__________

(iv)

9:32 p.m.

__________

2 hrs 16 minutes

(v)

__________

8:47 a.m.

6 hrs 14 minutes


Answers:

7. (i) 2 hrs 30 minutes

(ii) 6 hours 45 minutes

(iii) 13 hours 15 minutes

(iv) 11:48 p.m.

(v) 2:33 a.m.

Worksheet on Word difficulties on Time Duration: 

8. On might 1, The Sun increased at 5:05 a.m. And set at 7:45 p.m. Forhow long can the sun be seen?

Answer: 14 hours 40 minutes

9. Sharon is unwell and the medical professional advised her to drink Glucoseafter every 45 minutes. If Sharon drank a glass the Glucose in ~ 7:30 a.m., thenat what time will certainly she take the next two glasses the Glucose?

Answer: 8:15 a.m., 9 a.m.

10. The weather report that a city is updated after ~ every5(frac12) hours. If the report to be updated at 8:30 p.m., then once willthe following update take it place?

Answer: 2:00 a.m.

 

11. Rita take it 7 hours 10 minute to take trip from state A come State B.If she got to the state B in ~ 12:00 noon, in ~ what time walk she leave from thestate A.

Answers: 4:50 a.m.

 

12. Mike perfect his work-related in 1 hour 35 minutes. He began at4:45 p.m. At what time walk he finish his work?

Answers: 6:20 p.m.

13. Tine started her homework in ~ 6:30 p.m. And also finished at7:10 p.m. Discover the elapsed time.

(i) 1 hour 40 min

(ii) 30 min

(iii) 40 min

(iv) 1 hour 5 min

Answer:

13. (iii) 40 min

14. Sam began decorating his Christmas Tree in ~ 7:35 p.m..He perfect his work in 1 hour 23 min. In ~ what time walk he end up his work?

(i) 9:50 a.m.

(ii) 8:58 p.m.

(iii) 7:40 a.m.

(iv) 8:50 p.m.

Answer:

14. (ii) 8:58 p.m.

15. In a school, the an initial period starts at 7:40 a.m. If eachperiod is for 30 minutes, what will certainly be the time at the end of the third period?

(i) 9:30 a.m.

(ii) 10:00 a.m.

(iii) 9:10 a.m.

(iv) 11:00 p.m.

Answer:

15. (iii)9:10 a.m.

See more: Which Of The Following Statements Describes A Mylonite? Types Of Metamorphism


You might like these


Related concepts

Unitsfor measure up Length

MeasuringInstruments

ToMeasure the length of a Line-segment

Perimeterof a Figure

Unit ofMass or Weight

Exampleson Unit of mass or Weight

Unitsfor The measure of Capacity

Exampleson measurement of Capacity

Measurementof Time

Read aWatch or a Clock

Antemeridian(a.m.) or Postmeridian (p.m.)

What Time it is?

Timein Hours and also Minutes

24 Hour Clock

Units of Time

ExamplesUnits the Time

Time Duration

Calendar

Readingand Interpreting a Calendar

CalendarGuides us to Know

4th Grade mathematics ActivitiesFrom Time term to residence PAGE


New! Comments

Have her say around what you just read! leaving me a comment in the box below. Asking a question or answer a Question.